Sölvesborgs kommun

Efter månader av intensivt saneringsarbete väntar ett härligt sommaruppehåll

Sedan slutet av oktober förra året har cirka 30-50 personer dagligen sanerat bort olja från kuststräckan. Det slitsamma arbetet har gett resultat och nu måste väder och vind få göra sitt. Under cirka fem veckor har saneringsarbetarna ett välförtjänt sommaruppehåll i arbetet. Saneringsledningen kommer inventera sträckan veckovis och beredskap finns om något skulle förändra situationen. Njut av kusten i sommar, men var uppmärksam när du rör dig inom det drabbade området då mer olja kan dyka upp från havet.

Inspektion av sträckan sker veckovis och vi kan fort få igång arbetet igen om det skulle behövas

Imorgon, fredag 28 juni, är det sista arbetsdagen för de cirka 40 sanerarna innan ett långt och härligt sommaruppehåll väntar dem. I cirka fem veckor kommer organisationen att vara vilande. Saneringsledning kommer att inspektera den drabbade kuststräckan veckovis och personal kan agera på de tips som allmänheten lämnar in. Om situationen skulle förändras kan vi fort få igång ett saneringslag som kan agera på oljeupptäckter. Vi har även en beredskap och samverkan med andra myndigheter så som räddningstjänsten och kustbevakningen, om något skulle ske gällande oljeläget.

Över 200 ton oljeavfall har plockats upp längs den cirka 2,5 mil långa drabbade kuststräcka. En del i saneringsprocessen är även att låta naturen få göra sitt jobb och och återhämta sig i sin egen takt. Under uppehållet hoppas man att väder och vind hjälper till med den naturliga nedbrytningsprocessen.

Magnus Runesson, projektledare för oljeavdelningen, känner sig glad och trygg inför uppehållet.

Vi kunde inte drömma om att vara där vi är idag när olyckan skedde. Det är tack vare saneringsarbetarnas otroliga vilja, engagemang och tålamod vi befinner oss i ett så positivt läge idag. Nästan hela kusten är återigen tillgänglig för allmänheten. Vi vet också att vi har en snabb förmåga att växla upp igen om läget skulle förändras.

Vi kommer att fortsätta med regelbundna uppdateringar om oljan även under sommaruppehållet.

Karta över kusten utmarkerat från Hörvik till Norje var utsläppet drabbade.

Att tänka på vid ett kustbesök i sommar

På bilden ser du vilka cirka 25 kilometer kuststräcka som blev drabbat av olyckan. I dagsläget är det enbart förbjudet att besöka cirka 200 meter vid södra Spraglehall, vid parkeringsplatsen. Skyltar finns uppsatt. I övrigt är det fritt fram att njuta av hela Sölvesborgs kust. Saneringsledarna skickar med en uppmaning inför besöket:

"Du kommer att kunna bada, fiska och njuta av sommaren längs vår kust i år. Men du behöver vara extra vaksam den här säsongen. Vi kan inte garantera att du inte får någon olja på dig.

Ingen olja upptäckt hittills utanför det drabbade området

Ingen ny olja från havet har hittills upptäckts utanför det drabbade området. Majoriteten av kommunens badplatser ligger utanför det drabbade området. Det går att bada längs hela kusten. Skulle du upptäcka olja vill vi att du rapporterar in det. Om du får det på dig är det viktigt att fort torka av det och tvätta med diskmedel/såpa/matolja.

Här hittar du fler frågor och svar om sommaren och olja

Rapportera till oss om du upptäcker olja

Om du upptäcker olja på sträckor som inte omfattas av vistelseförbudet vill vi att du rapporterar det till oss via vår e-tjänst.
https://etjanster.solvesborg.se/olja Länk till annan webbplats.

Var noga med att registrera platsen på kartan samt lämna dina kontaktuppgifter om vi behöver ytterligare information.

Här hittar du exempel på hur oljan kan se ut

Senast uppdaterad:

Skriv ut