Sölvesborgs kommun

Service och tjänster

Biblioteken i Sölvesborg erbjuder flera olika typer service och tjänster som du kan ta del av.

Hemsändning för dig i riskgrupp

Du som är i riskgrupp kan fortfarande få böckerna hemsända kostnadsfritt. Kontakta oss på biblioteket för mer information.

Använda WIFI, datorer, och skrivare på våra bibliotek

På huvudbiblioteket samt våra filialer finns gratis tillgång till trådlöst internet via WiFi. Om du inte har en egen dator, surfplatta eller smarttelefon med dig så kan du låna en dator med internet. Datorerna bokar man i förväg, och man får sitta vid datorn max en timme åt gången.

På huvudbiblioteket och på biblioteket i Mjällby finns skrivare, scanner och kopiator. Du kan betala med kontanter eller swish.

  • Utskrift (svart) 3 kr
  • Utskrift (färg) 5 kr

På bibliotekets webbplats kan du hitta databaser och andra söktjänster.

Läsa på olika sätt

Om du på grund av en funktionsnedsättning, till exempel läs- och skrivsvårigheter, synskada, eller en psykisk funktionsnedsättning har svårt att läsa tryckt text, så kan du låna talböcker gratis.

Många av de nya talböckerna är inlästa på Daisy, som är ett särskilt format med extra funktioner. Du kan bland annat välja läshastighet och söka i texten. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Om du vill ha en Daisy-spelare under en längre tid, kan du ibland få en från Blekinge landstings hjälpmedelcenter. Vänd dig i så fall till den vårdpersonal du har kontakt med, till exempel vårdcentral, habilitering, eller kommunens äldreomsorg så hjälper de dig.

Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är MTMs webbkatalog för egen nedladdning av talböcker och finns även som app. Legimus kan användas av dig som har någon form av läsnedsättning. Kontakta oss på biblioteket för mer information.

Är du högskolestudent kan du få kursböcker inlästa. I Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns kurslitteraturen - som talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker. Kontakta din högskola för mer information.

Boken kommer

Vi kan skicka titlar att låna hem till dig som bor på särskilt boende eller har hjälp av hemtjänstpersonal. Om du vill får du nya titlar så fort du lämnat tillbaka de gamla. Tjänsten kallar vi för ”Boken kommer” och den kostar ingenting. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Låna ett energismart kit

Låna hem utrustning för att mäta hur energismart ditt hem är. Kitet består av en värmekamera som visar hur isolerat hemmets olika delar är, elmätare som enkelt kopplas på apparater för att mäta energiförbrukningen och hygrometer som visar temperatur och fuktighet i huset.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra