Sölvesborgs kommun

Service och tjänster

Biblioteken i Sölvesborg erbjuder flera olika typer service och tjänster som du kan ta del av.

Datorer och internet

På huvudbiblioteket finns gratis tillgång till trådlöst internet via WiFi. Om du inte har en egen dator, surfplatta eller smarttelefon med dig så kan du låna en dator med internet. På filialerna finns inget trådlöst internet, men du kan låna en dator med internetuppkoppling. Datorerna bokar man i förväg, och man får sitta vid datorn max en timme åt gången.

Skrivare, scanner, kopiator och fax

På huvudbiblioteket och på biblioteket i Mjällby finns skrivare, scanner, kopiator och fax. Utskrifter kostar 3 kr för svart, och 5 kr för färg. Att skicka ett faxmeddelande kostar 15 kr. Om du behöver ta emot fax går det bra, om du finns på plats på biblioteket medan faxet skickas och anländer. Ett faxmeddelande kostar 3 kr att skriva ut. Du kan betala med kontanter eller swish.

Databaser och fler söktjänster

På bibliotekets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta databaser och andra söktjänster. Här kan du söka allt ifrån artiklar och juridik, till lokalhistoria, släktforskning och arkiv. Vi prenumererar bland annat på söktjänsterna Press Reader, Mediearkivet, Zeteo, Global Grant, Swepub, Riksarkivet och många fler. Kom in så hjälper vi dig!

För dig som bor på särskilt boende eller har hemtjänst

Vi kan skicka titlar att låna hem till dig som bor på särskilt boende eller har hjälp av hemtjänstpersonal. Om du vill får du nya titlar så fort du lämnat tillbaka de gamla. Tjänsten kallar vi för ”Boken kommer” och den kostar ingenting. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Digital hjälp

Vi visar första hjälpen med den digitala världen och hur du använder internettjänster som biblioteket bjuder på och hur du kan använda olika myndigheters tjänster. Du får också veta hur du kan:

  • Läsa massor av tidningar
  • Ladda hem e-böcker
  • Söka efter din gårds historia
  • Söka kurser och utbildningar
  • Ansöka om stipendier eller fonder
  • Låna om dina böcker, boka tider, beställa varor, fylla i blanketter och mycket mer
  • Använda Facebook, Skype, e-post, Wikipedia...

Vill du prova på eller veta mer om vanliga gratistjänster så kom in så hjälper vi dig.

För dig som har svårt att läsa

Om du på grund av en funktionsnedsättning, till exempel läs- och skrivsvårigheter, synskada, eller en psykisk funktionsnedsättning har svårt att läsa tryckt text, så kan du låna talböcker gratis. Du behöver inget intyg för att få låna talböcker. Du kan antingen ladda hem böckerna själv via internet, få dem från oss på ett minneskort som du själv står för, eller få dem skickade hem till dig med post.

Talböcker är till skillnad från ljudböcker särskilt anpassade för personer med funktionsnedsättningar, och är en inläsning av en bok från början till slut, utan dramatiseringar. Det är bara de bibliotek och organisationer som har tillstånd av regeringen som får göra talböcker, och du kan inte köpa dem i den allmänna handeln.

Om du studerar på högskola eller universitet, kontakta samordnaren för funktionsnedsättningar på din skola om du behöver få kurslitteratur som inte redan finns som talbok inläst. Det brukar ta 6-8 veckor att få det ordnat.

Daisy-format och spelare

Många av de nya talböckerna är inlästa på Daisy, som är ett särskilt format med extra funktioner. Du kan bland annat välja läshastighet och söka i texten. Vissa MP3-spelare klarar av att spela upp Daisy-formatet, men oftast behöver man en särskild spelare för detta. Den kan du antingen ladda ner själv till din dator, mobil eller surfplatta, eller låna av oss på biblioteket under en begränsad tid. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Om du vill ha en Daisy-spelare under en längre tid, kan du ibland få en från Blekinge landstings hjälpmedelcenter. Vänd dig i så fall till den vårdpersonal du har kontakt med, till exempel vårdcentral, habilitering, eller kommunens äldreomsorg så hjälper de dig.

Här kan du lyssna på lättlästa låneregler.

Låna en bibliotekarie

Vi på biblioteken kan hjälpa dig som studerar att söka i informationsdatabaser, eller dig som känner dig osäker i den digitala världen. Kontakta oss för att boka en tid!

Låna ett energismart kit

Låna hem utrustning för att mäta hur energismart ditt hem är. Kitet består av en värmekamera som visar hur isolerat hemmets olika delar är, elmätare som enkelt kopplas på apparater för att mäta energiförbrukningen och hygrometer som visar temperatur och fuktighet i huset. Kitet med utrustningen går att låna hem för en vecka i taget. Enklare instruktioner följer med så att låntagaren kan använda utrustningen själv. Kitet kommer att finnas på biblioteket i Sölvesborg men går att skicka till kommunens övriga bibliotek. Man kan kontakta energi- och klimatrådgivarna efter man testat kitet för att få stöd om vilka energiförbättrande åtgärder som kan vara lämpliga att gå vidare med.

Klicka här för att komma till energi- och klimatrådgivarna

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra