Sölvesborgs kommun

Cykling

Cyklist gör ett högt hopp i luften på flowtrailen.

Cykling på Sölvesborgs Flowtrail.

I Sölvesborg och Blekinge bjuds det på många vackra cykelvägar som du kan ta del av. I Sölvesborg hittar du också en Pumptrack & Skills Park by Velosolutions. Alla cykelentusister kan också glädjas över en actionfylld flowtrail i toppklass på natursköna Ryssberget.

Sölvesborgs pumptrack & skillspark – på Svarta Led

På Svarta Led Idrottscentrum hittar du Sölvesborgs pumptrack & skillspark. Cykelarenan ägs av Sölvesborgs Cykel och Sportklubb. Pumptracken är öppen för alla.

  • Pumptracken är obemannad och öppen för alla.
  • Här kan du använda MTB, BMX, balanscykel, sparkcykel, inlines och skateboard.
  • Vid all åkning, använd alltid hjälm.
  • Håll avstånd till varandra.
  • Motordrivna fordon är ej tillåtna.
  • Pumptracken är avstängd om det ligger snö och is.
  • Släng skräp i soptunnorna, lämna inget på banan.
  • Det är ej tillåtet att modifiera eller på andra sätt förstöra pumptracken

Parkering/hitta till pumptracken

Idrottsvägen 26, Sölvesborg  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(öppnas i Google maps)
För dig som kommer med bil rekommenderar vi dig att parkera på Bokelundsskolan P-plats (Idrottsvägen 1). För att komma till pumptracken från Bokelundsskolan P-plats följer du cykelvägen hela vägen ned förbi Bokelundsskolan och tar höger där cykelvägen delar sig. En bit längre fram ser du pumptracken på din vänstra sida.

Flowtrail – på Ryssberget

Gillar du naturskön cykling? Då ska du ta dig till Ryssberget, en plats som är värd att lägga på minnet om du gillar häftiga cykel- och naturupplevelser. På Ryssberget hittar du nämnligen Sölvesborgs flowtrail, en cykelsatsning som färdigställdes hösten 2022.

En flowtrail är en anlagd lekfull cykelled för mountainbike som passar en bred målgrupp. Svängar och nivåskillnader ger ett skönt flyt som gör cyklingen kul för både barn och vuxna, oavsett vilken nivå man ligger på i sin cykling.

En flowtrail med allt i ett

Flowtrailen är 1,3 km lång och byggd som en mjuk berg- och dalbana likt en 2-i-1 bana. Du kan välja att cykla på den enklare delen och följa de mjuka behagliga svängarna. Söker du mer action och är mer erfaren kan du utnyttja bananas fulla kapacitet och utmana dig själv i alla hopp som följer parallellt.

Flowtrailen är maskinbyggd och utvecklad av Ride and Develop som är proffs på alla typer av ledbyggnation. Banan ägs och drivs av Sölvesborgs Cykel och Sportklubb. Flowtrailen är öppen för alla.

Parkering/hitta till flowtrailen

Du hittar flowtrailen på höger sida om Ryssbergsvägen på väg upp till Ryssbergsstugan (med start vid "kopannan"). Kommer du med bil kan du parkera vid Ryssbergets P-plats (Grisabacken) eller vid Hjortakrokens skola.
Hitta till » Ryssbergets Flowtrail (google maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Felanmälan

Om något skulle vara trasigt eller skadat uppskattar SCSK om du skickar in en felanmälan. Det gör du genom att mejla dem på följande adress: solvesborgcsk@gmail.com

Cykelleder i Sölvesborgs kommun

I Sölvesborgs kommun finner du flera olika cykelleder: Cykelled Listerlandet, Vesan Runt, Sydostleden och Banvallsleden. På turistbyrån i Sölvesborg kan du hämta en cykelkarta över Sölvesborg, för att du lättare ska kunna kan hitta rätt bland alla cykelleder.

En man och en kvinna cyklar på en liten landsväg

Foto: Mikko Mallo

Cykelled Listerlandet

Listerlandet är en spännande del av Sölvesborgs kommun med charmiga fiskelägen, vita sandstränder, flera naturreservat och mycket mer. En cykeltur på Listerlandet är en resa för alla sinnen. Cyklar du hela leden blir det cirka 45 kilometer, men det finns många möjligheter till avstickare och genvägar.

Till cykelleden har finns det mindre vägar och stigar som leder genom jordbrukslandskapet. Möjlighet till detta har vi fått genom välvilja från lantbrukare, etc. Observera att bevattningsrör och slangar kan ligga över vägen och att jordbruksmaskiner måste beredas företräde - tänk på att förarna kan ha ett begränsat synfält från sin maskin. Håll undan och visa hänsyn!

» Digital karta – Cykelled Listerlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
» Karta till cykelled Listerlandet (PDF) , 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.

En cyklist bär sin cykel över ett vackert rapsfält

Listerlandet. Foto: Mikko Mallo

Halmbalar i motljus på åkerfält

Vesan. Foto: Henrik Ivansson

Vesan runt

I anslutning till Sydostleden kan du cykla runt den numera torrlagda sjön Vesan vid Ryssbergets fot. Vesan är norra Europas största invallningsföretag med 3300 tunnland bördig åkermark, som utvanns genom att dika ut en före detta sjö. Runt Vesan har människor levt sedan de vandrade in efter istiden för 13 000 år sedan.

Här finns en unik natur- och kulturmiljö med många sevärdheter mellan Östersjön och Ryssberget. Detta kan du ta del av genom att cykla eller eventuellt bila de tre leder, som beskrivs i kartan. Mitt ute i Vesan finns Sveriges näst lägsta punkt 2 meter under havsnivån.

Karta finns att hämta gratis på Sölvesborgs turistbyrå.

Ett par i 60 års åldern står med cyklar vid en vägskylt där det står Halvvägs på Sydostleden

Halvvägsskylten i Norje. Foto: Mikko Mallo

En man cyklar i bokskog på Ryssberget klädd i träningskläder

Cykling på Ryssberget

Sydostleden

Cykla hela vägen från Simrishamn till Växjö på Sydostleden som erbjuder omväxlande natur, bra boende, god mat, service och rika upplevelser. I Sölvesborg är du halvvägs.

Sydostleden är 27 mil lång och 80 % av leden är asfalterad. Leden sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn, genom Kronoberg, Blekinge och Skåne. Du behöver såklart inte cykla hela leden, utan det finns möjlighet att göra avstickare till lokala cykelleder.

Karta finns att köpa för 100 kronor på Sölvesborgs turistbyrå.

» Mer information om Sydostleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Banvallsleden

Banvallsleden är 250 kilometer och sträcker sig mellan Halmstad och Karlshamn. Anslutningsleder finns från Alvesta, Tingsryd, Olofström, Näsum och Sölvesborg och de är 85 kilometer. Från Sölvesborg ansluter leden i Ynde strax norr om Sölvesborg.

Cykelstig Svarta Led

På Svarta Led finns en cykelstig som är 1,5 km. Den går genom härlig skogmiljö och är ganska utmannade att cykla eftersom den går över stock och sten. Kom gärna och prova och se vad du tycker. Leden sköts och underhålls av Sölvesborgs Cykel och sportklubb (SCSK).

En träskylt där det står cykelstig 1500 m mountainbike Sbg cykel & sportklubb

Portalen till cykelstigen på Svarta Led Foto: Sölvesborgs kommun

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra