Sölvesborgs kommun

Cykling

BMX cyklist gör ett högt hopp i luften på pumptracken

Sölvesborgs Pumptrack & Skillspark

I Sölvesborg och Blekinge bjuds det på många vackra cykelvägar som du kan ta del av. I Sölvesborg hittar du också en Pumptrack & Skills Park by Velosolutions. Under hösten 2022 får dessutom alla cykelentusister en flowtrail i toppklass på natursköna Ryssberget.

Sölvesborgs pumptrack & skillspark

På Svarta Led Idrottscentrum hittar du Sölvesborgs pumptrack & skillspark. Cykelarenan ägs av Sölvesborgs Cykel och Sportklubb.

  • Pumptracken är obemannad och öppen för alla.
  • Här kan du använda MTB, BMX, balanscykel, sparkcykel, inlines och skateboard.
  • Vid all åkning, använd alltid hjälm.
  • Håll avstånd till varandra.
  • Motordrivna fordon är ej tillåtna.
  • Pumptracken är avstängd om det ligger snö och is.
  • Släng skräp i soptunnorna, lämna inget på banan.
  • Det är ej tillåtet att modifiera eller på andra sätt förstöra pumptracken

Parkering/hitta hit

Idrottsvägen 26, Sölvesborg  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(öppnas i Google maps)
För dig som kommer med bil rekommenderar vi dig att parkera på Bokelundsskolan P-plats. För att komma till pumptracken från Bokelundsskolan P-plats följer du cykelvägen hela vägen ned förbi Bokelundsskolan och tar höger där cykelvägen delar sig. En bit längre fram ser du pumptracken på din vänstra sida.

Kille cyklar på Sölvesborgs pumptrack och skillspark

Sölvesborgs pumptrack och skillspark

Flowtrail

Just nu pågår en stor cykelsatsning i Sölvesborg i form av en flowtrail som håller på att anläggas på natursköna Ryssberget. Projektet ägs och drivs av Sölvesborgs Cykel och Sportklubb.

Anläggningen som utförs av OnTrack i samarbete med Ride and Develop påbörjades i maj 2022 och beräknas vara helt klar under hösten, i oktober 2022. Flowtrailen anläggs på höger sida om Ryssbergsvägen på väg upp till Ryssbergsstugan (med start vid "kopannan").
OBS! Var vänlig och respektera avspärrningarna och cykla inte i de delar som är under uppbyggnad.

En flowtrail är en anlagd lekfull cykelled för mountainbike som passar en bred målgrupp. Svängar och nivåskillnader ger ett skönt flyt som gör cyklingen kul för både barn och vuxna, oavsett vilken nivå man ligger på i sin cykling. Vem som helst kommer att kunna cykla på flowtrailen, och den är gratis att cykla på.

Flowtrail, svängda kurvor i terräng på Ryssberget

Flowtrail, Ryssberget

Cykelleder

I Sölvesborgs kommun finner du flera olika cykelleder: Cykelled Listerlandet, Vesan Runt, Sydostleden och Banvallsleden. På turistbyrån i Sölvesborg kan du hämta en cykelkarta över Sölvesborg, för att du lättare ska kunna kan hitta rätt bland alla cykelleder.

En man och en kvinna cyklar på en liten landsväg

Foto: Mikko Mallo

Cykelled Listerlandet

Listerlandet är en spännande del av Sölvesborgs kommun med charmiga fiskelägen, vita sandstränder, flera naturreservat och mycket mer. En cykeltur på Listerlandet är en resa för alla sinnen. Cyklar du hela leden blir det cirka 45 kilometer, men det finns många möjligheter till avstickare och genvägar.

Till cykelleden har finns det mindre vägar och stigar som leder genom jordbrukslandskapet. Möjlighet till detta har vi fått genom välvilja från lantbrukare, etc. Observera att bevattningsrör och slangar kan ligga över vägen och att jordbruksmaskiner måste beredas företräde - tänk på att förarna kan ha ett begränsat synfält från sin maskin. Håll undan och visa hänsyn!

» Digital karta – Cykelled Listerlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
» Karta till cykelled Listerlandet (PDF) , 2.4 MB, öppnas i nytt fönster.

En cyklist bär sin cykel över ett vackert rapsfält

Listerlandet. Foto: Mikko Mallo

Halmbalar i motljus på åkerfält

Vesan. Foto: Henrik Ivansson

Vesan runt

I anslutning till Sydostleden kan du cykla runt den numera torrlagda sjön Vesan vid Ryssbergets fot. Vesan är norra Europas största invallningsföretag med 3300 tunnland bördig åkermark, som utvanns genom att dika ut en före detta sjö. Runt Vesan har människor levt sedan de vandrade in efter istiden för 13 000 år sedan.

Här finns en unik natur- och kulturmiljö med många sevärdheter mellan Östersjön och Ryssberget. Detta kan du ta del av genom att cykla eller eventuellt bila de tre leder, som beskrivs i kartan. Mitt ute i Vesan finns Sveriges näst lägsta punkt 2 meter under havsnivån.

Karta finns att hämta gratis på Sölvesborgs turistbyrå.

Ett par i 60 års åldern står med cyklar vid en vägskylt där det står Halvvägs på Sydostleden

Halvvägsskylten i Norje. Foto: Mikko Mallo

En man cyklar i bokskog på Ryssberget klädd i träningskläder

Cykling på Ryssberget

Sydostleden

Nu kan du cykla hela vägen från Simrishamn till Växjö på nya Sydostleden som erbjuder omväxlande natur, bra boende, god mat, service och rika upplevelser. I Sölvesborg är du halvvägs.

Sydostleden är 27 mil lång och 80 % av leden är asfalterad. Leden sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn, genom Kronoberg, Blekinge och Skåne. Du behöver såklart inte cykla hela leden, utan det finns möjlighet att göra avstickare till lokala cykelleder.

Karta finns att köpa för 100 kronor på Sölvesborgs turistbyrå.

» Mer information om Sydostleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Banvallsleden

Banvallsleden är 250 kilometer och sträcker sig mellan Halmstad och Karlshamn. Anslutningsleder finns från Alvesta, Tingsryd, Olofström, Näsum och Sölvesborg och de är 85 kilometer. Från Sölvesborg ansluter leden i Ynde strax norr om Sölvesborg.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra