Sölvesborgs kommun

Trädvandring i centrala Sölvesborg

Vackert vårblommande träd, Hästtorget i Sölvesborg. Foto: Sölvesborgs kommun

Vackert vårblommande träd i Sölvesborg. Foto: Sölvesborgs kommun

Välkommen ut på en rundvandring bland stadens parkträd. Det gynnsamma klimatet i Sölvesborg möjliggör plantering av ovanliga träd. Vi guidar dig genom Sölvesborgs stadskärna och berättar om vanligt förekommande och exotiska träd, nya som gamla.

Trädvandring med karta i mobilen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda batteriet på din mobiltelefon och bege dig ut på trädvandring, med hjälp av våra karta i mobilen blir det enkelt att hitta.

» Öppna digital karta "Trädvandring i Sölvesborg" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kaukasisk vingnöt (Pterocarya fraxinifolia)

Detta mäktiga träd härstammar från Kaukasus och kan bli så mycket som 30 meter högt. Dess frodiga, stora blad gör den kaukasiska vingnöten exotisk och nästan palmlik. De dekorativa ljusgröna blommorna sitter som på små hängande snören och blommar i juni. De limefärgade nötterna som sedan bildas drar ögonen till sig med cirka 40 cm långa hängande skaft fulla med små vingade nötter.

Flikbladig silverlönn (Acer saccharinum Wieri)

Silverlönnen är ett nordamerikanskt träd som blir upp till 40 meter högt. Sorten ’Wieri’ blir sällan mer än 20-25 meter hög. De vackert djupflikiga bladen och de hängande grenarna ger trädet dess exotiska utseende. Bladen är mörkgröna på ovansidan medan de har en silverfärgad undersida.

Pilek (Querccus phellos)

Hösten 2017 planterades en ovanlig pilek i Järnvägsparken, Quercus phellos. Trädet som härstammar från Nordamerika kan växa och bli upp till 20-30 meter högt.

Pyramidalm (Ulmus glabra Exoniensis)

Som ung har trädet ett mycket smalt växtsätt medan det som äldre blir betydligt bredare. Pyramidalmen har främst används som formträd där man med knuthamling åstadkommer smala pyra mider. Knuthamling innebär att man regelbundet beskär alla årsskott. Förutom detta exemplar är Balkenhausens gata kantad av ca 150 stycken almar som hamlas vartannat år.

Kopparhäggmispel (Amelanchier lamarkii Robin Hill)

Häggmispeln är ett tåligt, anspråkslöst buskträd som passar utmärkt i den mindre trädgården. I april månad börjar trädets kopparfärgade blad slå ut och samtidigt öppnas knopparna i en mild körsbärsrosa färg. När blommorna slår ut är de först rosa och efter någon vecka bleknar blommorna till vitt. Höstfärgen är mycket spektakulär i ”eldiga” toner.

Rödblommig hästkastanj (Aesculus carnea Briotii)

Hästkastanj kommer ursprungligen från Nordamerika och Asien och trivs allra bäst i fuktiga miljöer. Trädet har glänsande gröna blad och får i slutet av maj lysande röda blomställningar. Briotti är den vackraste sorten av rödblommig hästkastanj och kan utvecklas till ett mycket praktfullt solitärträd.

9. Pyramidnaverlönn i höstfärger, lysande stark orange.

9. Pyramidnaverlönn

Pyramidnaverlönn (Acer campestre ’Green Column’)

Arten naverlönn är ett tåligt träd som växer vilt på enstaka platser i Skåne. Typiskt för arten är dess korkartade bark. Sorten Green Column är ett smalvuxet träd med nästan pyramidalt växtsätt som med tiden kan bli 8-10 meter högt. Årsskotten färgas röda i augusti- september och under hösten får bladen en bronsgul färg.

Tokyo körsbär (Prunus yedoensis)

Prydnadskörsbär är ett av de heliga träden i den japanska mytologin och Tokyokörsbär återfinns i tiotusental vid japanska tempel och i parker. Trädet har en magnifik blomning på bar kvist i slutet av april. Blommorna är svagt rosa tonade när de slår ut och övergår till vitt innan kronbladen singlar mot marken. Bladen är vid lövsprickningen gulgröna och får på hösten en guldgul till tegelstensröd färg.

Katsura (Cercidiphyllum japonicum)

Katsuran har sitt ursprung i bergiga områden i Japan och västra Kina. Katsuran blir ett litet nätt, ofta flerstammat buskträd. De hjärtformade bladen är vid lövsprickningen bronsfärgade för att sedan övergå i grönt. Trädet får under hösten smörgula blad och när man närmar sig trädet kan man känna en sötsyrlig doft som påminner om nybakat bröd.

Brokig tysklönn (Acer pseudoplatanus Leopoldii)

Den brokiga tysklönnen hittades i en belgisk plantskola 1864 och är uppkallad efter den belgiske kungen Leopold den I. Träd med brokiga eller röda blad planterades i Sverige runt förra sekelskiftet men blev ersatta av vanliga svenska träd när nationalromantiken nådde plantskolorna. Denna sort återfinns därför endast på ett fåtal platser i Sverige, t. ex. i gamla parker och på kyrkogårdar.

Äkta kastanj (Castanea sativa)

Kastanj är allmänt utbredd i sydeuropa där det används som prydnadsträd och för nötternas skull. I juni – juli blommar kastanjen och då syns hanblommorna tydligt eftersom de sitter som trådar och hänger ut från grenarna. Frukten bildas av honblommorna som sitter längre in på grenen.

Tulpanträd (Liriodendron tulipifiera)

Tulpanträdet växer vilt i Nordamerika men odlades som exotiskt träd i Europa redan på 1600-talet. Trädet är nära släkt med magnolia vilket syns i den vackert honungsgula blomman som slår ut i juli månad. Det kan ta många år innan tulpanträdet börjar blomma. Bladet är stort och fyrflikigt med avklippt spets.

Praktmagnolia (Magnolia x soulangiana)

Magnolian finns i ett 80-tal olika arter och växer vild i ett band som sträcker sig från Östasien till Nordamerika och södra Kanada. Trädet växer långsamt och får med tiden en väldigt vid krona. Det blommar under några dagar i maj med vita stora blommor med rosa toner.

Japanskt körsbär (Prunus x serrulata ’Kanzan’ )

Trädet har en vid trattformad krona som under maj har en mycket rik blomning i djuprosa till lila toner. Bladen är vid lövsprickningen bronsfärgade och övergår under sommaren till en mörk grön färg.

Ginkgo (Ginkgo biloba)

Detta märkliga barrträd växer vilt i vissa delar av Kina men fossila fynd visar att ginkgoträdet var utbrett över jordklotet för 230 miljoner år sedan. Ginkgon kom till Europa på 1700-talet och Linné fick ett träd i gåva 1771. Idag används Ginkon som alléträd i storstäder som New York och London men historiskt har trädet planterats vid tempel i Kina och Japan varför det även kallats tempelträd.

Rosenmagnolia (Magnolia galaxy)

Rosenmagnolia (Magnolia galaxy)

Rosenmagnolian ‘Galaxy’ är en av våra härdigare magnolior. Blir 5–6 meter hög och blommar överdådigt på försommaren med rosaröda blommor i maj–juni.

Catalpa (Bignonioides)

Det exotiska trädet catalpa bignonioides, även kallat trumpetträd, är ett släkte med drygt tio olika arter av snabbväxande lövfällande träd som härstammar från Nordamerika och östra Asien. Karaktäristiskt för dessa träd är de trumpetliknande vita, rosa eller gräddgula blommorna, stora hjärtformade blad och långa hängande, bönliknande fruktställningar som sitter kvar på trädet över vintern. Blomningen under högsommaren är slående vacker!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut