Sölvesborgs kommun

Souvenirkollektion 2020

Alla souvenirer 2020. Foto: Pär Johansson

Alla souvenirer 2020. Foto: Pär Johansson

2019 var första året då det togs fram en helt unik souvenirkollektion för Sölvesborg. Det var lokala konstnärer och tillverkningsföretag som tog fram en ny och modern souvenirkollektion för Sölvesborg. År 2020 upprepades succén. I kollektionen finns smakfullt och varsamt tillverkade produkter i bland annat textil, papper, drivved, keramik och ull.

Du kan se souvenirerna i montern som finns vid telefon/informationkiosken på Stortorget, i skyltfönstret hos Schack Matt (Södergatan) samt på Turtisbyrån (Repslagaregatan 1) i Sölvesborg.

Försäljning pågår 17 juni till 16 augusti. Du kan köpa souvenirerna på följande ställen:

Sölvesborgs turistbyrå/Medborgarkontor
Öppet 17 juni – 28 juni Måndag – Fredag 8.00-16.00
29 juni – 16 augusti Måndag – Torsdag 8.00- 17.00 Fredag 8.00 – 16.00 och Lördag 10.00-14.00
Adress: Stadshuset, Repslagaregatan 1, 294 34 Sölvesborg
Telefonnummer: +46(0)456-81 61 81
E-post: turistbyran@solvesborg.se

Tingshuset
Öppet 17 juni – 16 augusti
Tisdag-Fredag 11.00–17.00 Lördag – Söndag 11.00-15.00
Adress: Tingshusgatan 4, 294 34 Sölvesborg

Sölvesborgs Museum
Öppet 17 juni – 16 augusti
Tisdag-Fredag 11.00–17.00 Lördag – Söndag 11.00-15.00
Adress: Skeppsbrogatan 6, 294 31 Sölvesborg

Ankaret Fik och Glassbutik i Nogersund
Öppet 20 juni – 16 augusti
Måndag 11.00-19.00 Tisdag – Söndag 9.30- 19.00
Adress: Östra Hamnvägen, 294 95 Sölvesborg

Brygghuset Café och Art i Krokås
17 juni- 30 juni Lördag- Söndag 12.00-18.00
1 juli – 18 augusti Tisdagar – Söndagar 12.00-18.00
19 augusti- och framåt Lördagar - Söndagar 12.00-18.00
Adress: Mjällbyåsavägen 59, 294 94 Sölvesborg

Betalning

På samtliga försäljningsställen swishar köparen direkt till respektive konstnär på numret angivet på pris/swishlistan. Ange vilken plats du är på när du köper en souvenir i meddelanderaden på din swish.

Karin Lindén - Kylskåpsmagnet med motiv av Listers Härads Tingshus

Karin Lindén –och bild på kylskåpsmagnet med motiv från Listers Härads Tingshus. foto: Pär Johansson

Karin Lindén – Kylskåpsmagnet med motiv från Listers Härads Tingshus. foto: Pär Johansson

Jag heter Karin Lindén och driver Karin Lindéns Tapetserarverkstad på Lilla Skolgatan i Sölvesborg. På den pittoreska kullerstensgatan har min verkstad legat sedan jag startade eget 1987. Till samlingen av Sölvesborgs souvenirkollektion 2020 har jag bidragit med en kylskåpsmagnet med tingshuset som motiv. Jag medverkade även i projektet 2019 och skapade då en kudde med motiv av Listers Härads Tingshus samt minimöbelmodeller av Gunnar Asplunds bänk som finns i tingshuset.

Pris:
Kylskåpsmagnet 40kr
Swish: 0760-51 24 61 (Karin Lindén)

Anke Fandrey – Kortlek och bok med listerländska texter samt kökshandduk och disktrasa

Anke Fandrey och bild på kortlek med bilder från Listerlandet

Anke Fandrey – Kortlek med motiv från Listerlandet och med listerländsk text. foto: Pär Johansson

Jag heter Anke Fandrey och är uppvuxen på Listerlandet. Jag tycker verkligen om platsen jag bor på. Jag njuter av närheten till havet och naturen. Ord och bild har alltid intresserat mig. Att kombinera bilder från Listerlandet med den speciella dialekt som jag är uppvuxen med är bara så kul. I år blir mitt bidrag en kortlek och en fotobok med bilder från Listerlandet och bildtexter på listerländska. Det finns även en kökshandduk och en disktrasa med samma tryck som på förra årets badlakan.

Boken och kortleken är tryckta hos Manne Berglund på Prints 4 U i Sölve. Disktrasan och kökshandduken är tryckta hos Teko Tryck.

Pris:
Kortlek 70kr
Almanacka 170kr
Disktrasa 25kr
Kökshandduk 110kr
Swish: 0735-14 75 99 (Anke Fandrey)

Camilla Nilsson designer och tillverkare, i samarbete med Teko Tryck och hantverkaren K-G Nilsson

Camilla Nilsson och Anna Carlsson från Teko Tryck samt bild på träskrin med Sölvesborgsmotiv. foto: Pär Johansson

Anna Carlsson & Camilla Nilsson – Träskrin med Sölvesborgsmotiv foto: Pär Johansson

Jag heter Camilla Nilsson, är designer och konstnär, uppvuxen i Sölvesborg. Jag växlar fritt mellan olika uttrycksformer inom inredningsdesign, och i bildkonstens värld. Återbruksdesign ligger mig varmt om hjärtat, likaså hantverket och det unika. Jag var med under 2019 års souvenirprojekt och bidrog då med ett uppskattat Sölvesborgsskrin. Då samarbetet oss tre emellan är väldigt kul och inspirerande, känns det härligt att få göra 2020 års version av skrinet, med Teko Trycks
nya motiv. De handgjorda och handmålade skrinen finns i vitt och svart.

Ett fint samarbete med Camilla har resulterat i ännu en version av ett Sölvesborgsskrin. Vi har tagit fram denna design med gamla tidnings-
urklipp och bilder från vår stad som vi tidigare tryckt på produkter som en hälsning från oss till våra kunder runt om i världen. Det känns roligt att motivet nu får pryda Camillas fina handgjorda skrin så fler får ta del av det, Anna Carlsson, Teko Tryck.

Pris:
Träskrin 520kr
Swish: 0703-35 08 44 (K-G Nilsson)

Cecilia Andersen- Ekollon i två storlekar, örhänge och poster Hälleviks Havsbad A3

Cecilia Andersen och bild på ekollon som örhänge. Foto: Pär Johansson

Cecilia Andersen - Ekollon som örhänge. Foto: Pär Johansson

Jag heter Cecilia Andersen och arbetar med textil- och fotokonst. Jag flyttade till Sölvesborg för ett par år sedan och har förälskat mig i naturen och använder den flitigt som inspiration i mitt skapande. Mitt bidrag till årets souvenirprojekt är ekollon som är tovade i ull och en poster med en bild av Hälleviks havsbad. Inspirationen till ekollonen kommer från Blekinges landskapsväxt eken.

Pris:
Tovade ekollon stor 500kr liten 400kr
Örhänge 400kr
Poster A3 300kr
Swish: 0707-81 28 47 (Cecilia Andersen)

Malin Nordgren Hansson & Teko Tryck – Strandhandduk

Malin Nordgren Hansson & Anna Carlsson från Teko Tryck och bild på deras strandhandduk. Foto: Pär Johansson

Anna Carlsson & Malin Nordgren Hansson - Strandhandduk foto: Pär Johansson

Jag heter Malin Nordgren Hansson och arbetar som lärare och designer. Min gammelmormor hette Ingeborg och mitt varumärke har fått sitt namn efter henne. Familjen, hantverk och att leva hållbart var hennes liv. Jag inspireras av hennes historia, hantverkstraditioner och svensk natur och blandar det gamla med nytt. Mina ting produceras och tillverkas av mig eller av hantverkare och företag i närheten. Jag är med från början till slut så jag vet att allt blir så som jag tänkt mig. Jag har tillsammans med Teko Tryck och Anna Carlsson tagit fram en strandhandduk i bomull och linne. Den är nätt och lätt att packa ner i väskan och torkar fort. Det går också fint att ha den som duk eller på väggen. Jag och Teko Tryck delar samma värden när det gäller hållbar design. Vårt samarbete mynnade ut i två produkter i förra designprojektet och nu gör vi en ny tillsammans.

Pris:
Strandhandduk 249kr
Swish: 123 279 92 78 (Malin Nordgren Hansson)

Frida Nilsson – Ljusstake av drivved och fotoprint

Frida Nilsson –och bild på hennes ljusstake av drivved. foto: Pär Johansson

Frida Nilsson – Ljusstake av drivved. Foto: Pär Johansson

Jag heter Frida Nilsson och arbetar som mönsterformgivare i textilbranschen men driver också en webbshop med egen design i form av fotoprint och andra grafiska trycksaker. Jag har sedan barnsben samlat på vackra ting från naturen. Drivved är en återkommande skatt och jag har länge velat skapa något med dem. Ola på Mellbergs listhyvleri har hjälpt mig att skapat unika ljusstakar av drivved. Ljusstakarna är 8 cm höga men har olika omfång och patina. Jag gillar att återbruka och skapa miljömedvetna produkter. Jag har även gjort 12 stycken naturinspirerande fotoprint i A3 format. Under mina promenader i naturen fångar jag detaljer och ögonblick genom min kamera. Jag gillar kontrasterna, färgerna, ljuset och skuggorna i det som skapas i bilden. Alla foto är tagna på vackra Listerlandet.

Fotoprintsen är tryckta hos Manne Berglund på Prints 4 U i Sölve.

Pris:
Fotoprint 150kr/st. eller 400kr/3 st
Ljusstake av drivved små 100kr, stora 150kr
Swish: 0768-88 98 70 (Frida Nilsson)

Malin Nordgren Hansson & Lotta Bojeby – Guidebok: Listerlandet från morgondopp till nattsudd - våra sommarfavoriter

Malin Nordgren Hansson & Lotta Bojeby och bild på deras guidebok. Foto: Pär Johansson

Malin Nordgren Hansson & Lotta Bojeby – Guidebok. foto: Pär Johansson

Malin Nordgren Hansson arbetar som lärare och designer på Ingeborg. Lotta Bojeby arbetar som copywriter och textförfattare. Vi har blivit vänner på senare år och bollar ofta idéer med varandra. Vi kommer båda från Lister och när vi funderade på vad vi skulle kunna göra tillsammans så dök tanken på en bok om Listerlandets härligheter upp. Vår bok är inte som de flesta turistguider. Den är inte objektiv, detaljerad eller heltäckande. Istället har vi valt ut våra favoriter och försökt fånga känslan i det vi älskar allra mest med hjälp av bilder och form (Malin) och texter (Lotta). Vi vill framkalla en härlig känsla som sträcker sig från gryning till sen kväll. Vi hoppas att boken kan väcka tankar och upptäckarlust hos dig som planerar ett besök på Listerlandet men även hos dig som redan bor här.

Guideboken är tryckt hos Manne Berglund på Prints 4 U i Sölve.

Pris:
Guidebok 240kr
Swish: 123 279 92 78 (Malin Nordgren Hansson)

Ulrika Radeklev - Keramikskål med eklock

Ulrika Radeklev och bild på hennes keramikskål med eklock. Foto: Pär Johansson

Ulrika Radeklev - Keramikskål med eklock. Foto: Pär Johansson

Jag heter Ulrika Radeklev och bor i Sölvesborg. Jag arbetar som lärare i kommunen och vid sidan av läraryrket arbetar jag med keramik. Till årets souvenirprojekt har jag tagit fram en keramikskål med eklock. Skålen har jag drejat i stengodslera och därefter har jag gjort bågmönster på dess utsida. Mönstret är inspirerat av bågarna på Sölvesborgsbron samt det vackra fönstret på Tingshusets gavel. Skålen finns i blått och grönt, färger som påminner om skog och hav runt Sölvesborg. Virket till locket har växt i skogarna i närområdet och kommer från Mellbergs Listhyvleri. Ola Mellberg har där hyvlat ner det åt mig i lagom tjocklek, därefter har jag sågat och fräst det till en form som passar varje unik skål.

Pris:
Keramikskål med eklock 380kr
Swish: 0733-49 97 82 (Ulrika Radeklev)

Bakgrund till Sölvesborgs souvenirer

Sölvesborg har ett ett blomstrande närings- och kulturliv. Souvenirkollektion Sölvesborg togs fram i syfte att lyfta den kreativa näringen, och skapa samarbeten mellan kultur och näringsliv. Samarbetet har drivits som ett projekt av Sölvesborgs kommun, med stöd av Region Blekinge.

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra