Sölvesborgs kommun

Kombimodellen - studera till lärare med lön

En kvinna undervisar vid tavlan i en skolklass

Foto: Skandinav

Nu kan du som vill bli lärare studera med lön! Sölvesborgs kommun erbjuder en personer chansen att jobba halvtid och samtidigt läsa till lärare på Högskolan Kristianstad. Ansökan är nu stängd.

Kombimodellen

Högskolan Kristianstad och kommuner i regionen har tillsammans tagit fram ett utbildnings- och arbetskoncept där vi kan ge dig en unik möjlighet att läsa till lärare med månadslön. Sölvesborgs kommun erbjuder en plats för dig som vill läsa en arbetsintegrerad ämneslärarutbildning, där du arbetar i årskurs 7-9 i någon av våra grundskolor. Vi kallar detta kombimodellen. Låter detta lockande?

Det här erbjuder vi

  • Du kan finansiera dina lärarstudier.
  • Du får månadslön under hela året, från år två, även under lov och ledigheter.
  • Du blir en av de första i södra Sverige som tar lärarexamen med den unika kompetens som denna kombination ger.
  • Vi ger dig stöd i form av mentorskap av legitimerad lärare på din arbetsplats.
  • Efter examen kan du ansöka om lärarlegitimation.
  • En unik möjlighet att kunna förankra dina studier med verksamheten på skolan, samtidigt som du tar med dig erfarenheter från ditt arbete som lärare till studierna vid högskolan.
  • Du kan ansöka om studiestöd från CSN.

Utbildningens innehåll

Utbildningen omfattar 270 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå. Studietakten 125 procent under första året och på 75 procent från år två. Studierna pågår sammanlagt tio terminer. Utbildningen ger dig behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 7-9 i ämnena matematik, fysik och kemi. Utöver dessa ämnen studerar du utbildningsvetenskap och genomför handledd verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Programmet är femårigt och det ingår även studier under ett par sommarterminer.

Så funkar det första året

Under utbildningens första år studerar du 125 procents studietakt och är helt tjänstledig från din anställning. Du genomför verksam­hetsförlagd utbildning (VFU) och förberedande besök på den skola du kommer att ha din placering.

Så funkar det från andra året

Du kombinerar dina studier med arbete som lärare i Sölvesborgs kommun och får lön under hela studietiden. Anställningen består av 50 procents undervisning fördelat på tre bestämda dagar i veckan och 75 procent studier. Under två veckodagar studerar du på högskolan tillsammans med dina studiekamrater.

Så här ansöker du!

För att bli antagen till denna kombination av arbete och utbildning måste du söka och uppfylla kraven både för anställning i Sölvesborgs kommun och studier på högskolan Kristianstad. Antagningen och rekryteringen sker under våren 2022. Mellan den 15 februari och 15 mars kan du söka tjänsten hos oss och söka till utbildningen. Tänk på att du alltså ska ansöka till både oss på kommunen, och till högskolan.

Kontakt

Du är välkommen att höra av dig om du har frågor.

Har du frågor kring lärararbetet eller anställningen hittar du kontaktuppgifter under relaterade kontakter. Har du frågor gällande utbildningen ska du kontakta Högskolan Kristianstad.

Senast uppdaterad:

Skriv ut