Sölvesborgs kommun

Hanö

En familj vandrar en sensommarkväll i solnedgången på en ringlande formation av stenar, Bönsäcken på Hanö.

Hanö. Foto: Pär Johansson

Välkommen till den sägenomspunna ön Hanö, ett paradis som lockar med oändlig utsikt och förtrollande natur. Inte konstigt att ön lockar cirka 40 000 besökare varje år!

Hanö gästhamn är mycket populär bland seglare. Blir du sugen på något gott finns öns restaurang ett stenkast bort. Där kan du njuta av mat och dryck samtidigt som du blickar över mot fastlandet och ser färjan plöja genom vattnet mellan Nogersund och Hanö.

Ta en tur till Hanö

Biljett köper du ombord. Blekingetrafikens Sommarkort gäller.

Länk >> Hitta din tidtabell på blekingetrafiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Länk >> För mer information, besök Haglund Shipping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Blekinge skärgårdsturer.

Foto: Fotograf Serny

Foto: Fotograf Serny

Se och göra på Hanö

Naturreservatet Hanö erbjuder en variationsrik natur. En promenadvänlig väg tar dig till Bönsäcken och Engelska kyrkogården, har du tur får du se dovhjortarna på nära håll. På den södra sidan av ön tar svårgenomtränglig buskskog över. På östra sidan finns fantasieggande strandpartier med jätteblock, grottor och djupa gångar.

Bödeboden

Hanös eget museum, är beläget i hamnen. Där finns en fin utställning om öns natur, historia, fiske och kultur. Muséet är öppet dagtid under sommaren.

Varför inte ta ett dopp från Giselas brygga?

Från hamnen kan du simma ut till flotten (med badstege) som ligger förtöjd ca 20 meter från kajen.

Bada

En barnvänlig strand finner du cirka 5 minuters promenad norrut från hamnen. Här finner du en brygga och i anslutning till badplatsen finns även en grillplats.

Klippbadet Vindhalla

Klippbadet Vindhalla finner du på öns östra sida. Tag gärna med och grilla dina egna läckerheter på grillplatsen som ligger i anslutning till badplatsen. För att ta sig till Vindhalla får du räkna med cirka 30 minuters promenad, en vacker men ansträngande promenad mödan värd, rekommenderas dock ej för dig som går med exempelvis en barnvagn.

Lampan lyser från Hanö fyr en krispig höstdag, i förgrunden syns löv som färgats gula på träden.

Hanö fyr.

Två små dovhjortar vänder sig om och tittar in i kameran. De står på gräset.

Dovhjortar på Hanö.

Hamnen och vandrarhemmet

Gästhamn

75 platser öppet året runt. Servicebyggnad med bastu, duschar, toaletter och tvättmaskin. Latrintömning erbjudes.

Hamnmästare

+46 (0)703 16 21 50, +46 (0)73-367 81 14

Hanö Vandrarhem

Öppet året runt. Förbokning rekommenderas. Du kan laga din egen mat i det gemensamma köket.
tfn+46 (0)735-44 89 95, hano@fiskybusiness.se

Foto taget från högt ovan marken, marken grönskar, i centrum står Hanö fyr och i horisonten ses havet.

Hanö. Foto: Mattias Nilsson

Hanös historia

Drakar, jättar och hjortar. Varje natt tog sig draken de två milen mellan Tjärö och Hanö, med bara två vingslag. När den 16 meter höga fyren tändes för första gången bländades draken och störtade rätt in i bergväggen nedanför fyren.

Det är sägnen om hur Drakamärket nedanför Hanö fyr blev till. Kanske undrar du hur den spektakulära stenreveln Bönsäcken hamnade just på Hanö? Också det berättas det om i en välkänd sägen: En sällskapssjuk jättekvinna som bodde på ön bestämde sig för att bygga en stenbro över sundet för att kunna komma in till Listerlandet. Hon samlade massor av stenar i sitt stora förkläde, men snubblade och alla de stenar som hon plockat föll ur, hamnade nere vid strandkanten och bildade Bönsäcken.

En liten ö med stor personlighet

Men även om sägnerna är spännande så är Hanö faktiskt ännu bättre i verkligheten. Det är en ö som lockar till upptäcktsfärder och beroende på vilket väderstreck du väljer att gå efter landstigningen får du helt olika naturupplevelser. Bönsäcken, på öns norra sida, består av miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör på sig och ändrar form efter havets vindar.

Hanös karaktäristiska silhuett har i alla tider varit ett bekant landmärke för sjöfarare från hela världen. På ön finns den engelska kyrkogården, ett minne från Napoleonkrigets dagar (1810-1812) då Hanö var engelsk flottbas.

Här hittar du en länk till en broschyr om Hanö » , 15.5 MB.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut