Museer, gallerier och konst

Utsikt över fiskemuseum i Hällevik. Det är en vit byggnad med texten Fiskemuseum. Havet och en brygga syns till vänster i bilden.

Fiskemuseum i Hällevik. Foto: Fotograf Serny

Oavsett väderlek och årstid kan du hitta inspiration på kommunens museum, gallerier och konsthallar. Sölvesborgs kommun främjar konstverk från både lokala, nationella och internationella konstnärer, just för att du ska hitta konst som faller i din smak.

Sölvesborgs konsthall

Mittemot museet hittar du Konsthallen, som drivs av Sölvesborgs Konstförening och Fritid- och kulturverksamheten i Sölvesborgs kommun. Utställningarna befinner sig i ett 150 år gammalt spannmåls- och brännvinsmagasin, vilket är ett minne från Sölvesborgs forntida historia. Varje år anordnas det sju stycken utställningar i konsthallen. För att fördjupa ditt konstintresse har konstföreningen valt att satsa på konst av hög klass och kvalité från både internationella, nationella och lokala konstnärer.

På konsthallens hemsida kan du se aktuella och kommande utställningar.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Listers Härads Tingshus

En av Sölvesborgs största kändisar är faktiskt en byggnad; det är Listers Härads Tingshus som ritades av arkitekt Gunnar Asplund och byggdes mellan 1917 och 1921. Huset som idag är byggnadsminne räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism. Idag har man restaurerat husets kulturhistoriskt mest värdefulla delar tillbaka till ursprungsutförande. Sommartid, påsk och under Kulturkalas är tingshuset öppet för besökande. Under resten av året går det att boka visningar via medborgarkontoret. Det finns också möjlighet för den som vill gifta sig, döpa sitt barn eller ha ett möte i tingshuset att göra det.

Här kan du läsa mer:
https://www.visitblekinge.se/lister-harads-tingshuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sölvesborgs museum

Sölvesborgs museum ligger på Skeppsbrogatan 6 i Sölvesborg, mellan Stortorget och Fyra Årstiders Park. Museet är inrymt i ett 150 år gammalt spannmåls- och brännvinsmagasin som tjänat som museum sedan 1982. Under bottenvåningens valv kan man uppleva Listers historia genom talrika arkeologiska fynd, framförallt från stenåldern. Grävningsfynden från Sölvesborgs slott och karmeliterklostret intar en central plats i samlingarna. En trappa upp finns en kalejdoskopisk utställning kring stadens och Listers kulturhistoria. Visning kan bokas året om via medborgarkontoret.

Öppettider 16 juni - 16 augusti 2020

  • Tisdag - fredag: 11.00 - 17.00
  • Lördag och söndag: 11.00 - 15.00

Fiskemuseet i Hällevik

Hällevik är bygdens äldsta fiskeläge. Hembygdsföreningen Facklan fick ha sin första utställning i denna byggnad. Det var en stor glädje när Sveriges första fiskemuseum invigdes 1976.

På Facklans hemsida kan du se när du kan besöka museet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Offentlig konst i Sölvesborg

Gå en konstrunda i staden och upplev den offentliga konsten i Sölvesborg med hjälp av din mobiltelefon och vår webbapplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du med hjälp av en karta se vart konstverken finns, bilder och fördjupande texter om verken. Upptäck konsten som finns i vårt gemensamma vardagsrum och lär dig mer om dem.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: 30 juli 2020

Skriv ut