Service och tjänster

Biblioteken i Sölvesborg erbjuder flera olika typer service och tjänster som du kan ta del av.

På huvudbiblioteket finns gratis tillgång till trådlöst internet via WiFi. Fråga efter inloggningsuppgifter i biblioteksdisken. Om du inte har en egen dator, surfplatta eller smarttelefon med dig så kan du låna en dator med internet. På filialerna finns inget trådlöst internet, men du kan låna en dator med internetuppkoppling. Datorerna bokar man i förväg, och man får sitta vid datorn max en timme åt gången.

Skrivare, scanner, kopiator och fax

På huvudbiblioteket och på biblioteket i Mjällby finns skrivare, scanner, kopiator och fax. Utskrifter kostar 3 kr för svart, och 5 kr för färg. Att skicka ett faxmeddelande kostar 15 kr. Om du behöver ta emot fax går det bra, om du finns på plats på biblioteket medan faxet skickas och anländer. Ett faxmeddelande kostar 3 kr att skriva ut.

För dig som bor på särskilt boende eller har hemtjänst

Vi kan skicka titlar att låna hem till dig som bor på särskilt boende eller har hjälp av hemtjänstpersonal. Om du vill får du nya titlar så fort du lämnat tillbaka de gamla. Tjänsten kallar vi för ”Boken kommer” och den kostar ingenting. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

För dig som har svårt att läsa

Om du på grund av en funktionsnedsättning, till exempel läs- och skrivsvårigheter, synskada, eller en psykisk funktionsnedsättning har svårt att läsa tryckt text, så kan du låna talböcker gratis. Du behöver inget intyg för att få låna talböcker. Du kan antingen ladda hem böckerna själv via internet, få dem från oss på ett minneskort som du själv står för, eller få dem skickade hem till dig med post.

Talböcker är särskilt anpassade för personer med funktionsnedsättningar, och är en inläsning av en bok från början till slut, utan dramatiseringar. Det är bara de bibliotek och organisationer som har tillstånd av regeringen som får göra talböcker, och du kan inte köpa dem i den allmänna handeln.

Daisy-format och spelare

Många av de nya talböckerna är inlästa på Daisy, som är ett särskilt format med extra funktioner. Du kan bland annat välja läshastighet och söka i texten. Vissa MP3-spelare klarar av att spela upp Daisy-formatet, men oftast behöver man en särskild spelare för detta. Den kan du antingen ladda ner själv till din dator, mobil eller surfplatta, eller låna av oss på biblioteket under en begränsad tid. Hör av dig till ditt närmsta bibliotek om du vill veta mer.

Om du vill ha en Daisy-spelare under en längre tid, kan du ibland få en från Blekinge landstings hjälpmedelcenter. Vänd dig i så fall till den vårdpersonal du har kontakt med, till exempel vårdcentral, habilitering, eller kommunens äldreomsorg så hjälper de dig.

Student på högskola eller universitet

Kontakta samordnaren för funktionsnedsättningar på din högskola eller ditt universitet om du behöver få kurslitteratur som inte redan finns som talbok inläst. Det brukar ta 6-8 veckor att få det ordnat.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 oktober 2017
Sidan publicerad av: Nicolina Sällberg
Uppleva och göra
Detta är en beta-version av Sölvesborgs kommuns nya hemsida. Det betyder att den fortfarande är under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du besöka vår gamla hemsida här. OK