Sölvesborgs kommun

Trädgårdsdagen

Förändring i evenemanget: Ingen

17 aug
Slottslängorna Sölvesborg
Blommig illustration och foto av Linda Schilén

Foto: Anne-Lie Ryde. Illustration: Charlotte Pettersson.

Sölvesborgs trädgårdsdag är ett av årets mest välbesökta evenemang i vår kommun! Varmt välkommen till en stor och inspirerande trädgårdsdag vid slottet, den 17 augusti kl. 10-16. Fri entré!

17 augusti 2024 kl. 10-16, Slottslängorna

Välkommen till Sölvesborg lördagen den 17 augusti och årets stora trädgårdsdag som erbjuder en stor trädgårdsmarknad vid slottet och föreläsningar med Linda Schilén på årets tema, Självförsörjning!
Biet Maja flyger in på besök och håller odlingsskola med både små och stora. Dagen erbjuder fler roliga barn- och familjeaktiviteter. Möjlighet finns att njuta av något gott att äta och dricka.

Slottslängorna och trädgårdsmarknad med massor av besökare

Slottslängorna, Trädgårdsdag

Trädgårdsmarknad

Hela slottsområdet kommer att vara fyllt med lockande trädgårds- och smakrelaterade produkter från ett 80-tal olika utställare. En del utställare kommer du att känna igen från tidigare år och en del dyker upp för första gången. Inne i slottslängorna kommer att finnas utställning med ett 15-tal konsthantverkare av olika slag. Vi kommer också att ha trädgårdsrådgivare på plats.

Årets tema 2024 – Självförsörjning

Att bli självförsörjande betyder inte att man plötsligt odlar allt man behöver i grönsaksväg. Vi vill inspirera till hur du odlar smart, tar tillvara, återvinner och återbrukar.

Öppna trädgårdar uteblir 2024

I år erbjuder trädgårdsdagen inga ”Öppna trädgårdar”. Vi uppmuntrar istället till att besöka Sveriges största trädgårdsvisning ”Tusen Trädgårdar” som äger rum den 30 juni då flera visningsträdgårdar i Sölvesborg medverkar. Läs mer om Tusen trädgårdar 2024 » svensktradgard.se Länk till annan webbplats.

Linda Schilén i solroslandet med en grep.

Linda Schilén. Fotograf: Anne-Lie Ryde.

Föreläsningar i Slottslängorna med Linda Schilén

Årets föreläsare är Linda Schilén. Linda är trädgårdsmästare, konstnär, författare och föreläsare. Hon har gett ut flera böcker och ses ofta i TV i trädgårdssammanhang. Under trädgårdsdagen håller Linda två olika föreläsningar inne i Slottslängorna. Du behöver inte boka plats och det är fri entré

  • Kl. 11-12 Genvägar till köksträdgården
    Att odla sina egna grödor blir allt mer populärt. Linda kommer med smarta tips som får oss att lyckas utan att det är krångligt.
  • Kl. 14-15 Njutbar höst i trädgården
    När den mest intensiva trädgårdssäsongen är över och hösten tar vid ska vi passa på att njuta av en lugnare period i trädgården. Linda väcker trädgårdslusten till liv!

Kul för familjen

Barnaktiviteter står högt på trädgårdsdagens agenda i år. På Trädgårdsdagen finns något för alla, stora som små.

Biet Maya.

Biet Maya

Biet Maya, känd från Barnkanalen på SVT kommer och hälsar på oss. Hon bor inte i en kupa utan tycker om att vara på ängen. Hon älskar att vara tillsammans med er och hon gillar att plantera. Tillsammans planterar ni ett frö i en kruka. Du får ta det med hem, passa det noga med vatten och kärlek så det växer och blir stort.

© Studio 100 Animation. Ett arrangemag av Junior Productions.

Kul med Scouterna

Scouterna kommer till trädgårdsdagen, de gillar bland annat att tälja och göra knopar. De visar dig gärna hur du skall göra. I dag får du dessutom hjälp med att göra ett alldeles eget litet insektshotell att ta med hem.

Alpackor

På Trädgårdsdagen får vi också besök av alpackor. De är dundersöta, mysiga, mjuka och klappas gärna. Har vi riktig tur i dag, kommer kanske det senaste fölet med.

Arboristerna

Arboristerna, de modiga killarna som klättrar högt upp i de stora ekarna i parken. Vad skulle du säga om du med sele runt dig får klättra upp i de stora träden tillsammans med Stoffe och hans kompis. Vågar du?

Mat och dryck

På slottsområdet finner du både glass, fika och mer matiga alternativ. Här finns matvagnar, café och våffelservering.

Människor på slottsområdet.

Sölvesborgs trädgårdsdag på slottsområdet.

Bli medlem

Sölvesborgs trädgårdsförening bjuder alla som blir medlemmar i Sölvesborgs trädgårdsförening på en liten present. Ta kontakt med oss i vårt tält under dagen för mer information. Som medlem får du bland annat tidningen Hemträdgården med 6 nr per år, tillgång till vårt omfattande program med trädgårdsbesök, resor,
föreläsningar samt rabatter hos vissa sponsorer.
Mer information om Sölvesborgs trädgårdsförening hittar du på » solvesborgstradgardsforening.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta parkering

Har du möjlighet tar du dig med fördel till slottsområdet till fots eller med cykel. Åker du kollektivt är det cirka 15 minuters promenad från Sölvesborgs resecentrum till Slottsområdet. Kommer du med bil vill vi gärna tipsa om den nya stora parkeringen intill Slottsområdet (gamla glasmästeriet). En lista över parkeringsplatser hittar du på kommunens parkeringskarta. » Parkeringkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangör

Trädgårdsdagar arrangeras av Sölvesborgs trädgårdsförening i samarbete med Sölvesborgs kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Mer information
Datum: 17 augusti 2024
Tid: 10:00 - 16:00
Ort: Slottslängorna Sölvesborg
Pris: Fri entré

Senast uppdaterad:

Skriv ut