Praktisk information

Sölvesborgs stadsfestival Killebom är festivalen för alla åldrar. Och det bästa av allt är att nästan alla arrangemang och programpunkter är gratis!

Parkering

Under Killebom så stängs delar av vår stadskärna av helt och hållet för all trafik. Det gör vi både av trafiksäkerhetsskäl, eftersom det är så många fler gående i rörelse än vad det vanligtvis är, och eftersom vi i vissa fall använder ytor som annars är trafikerade, till exempel parkeringsplatser, som plats för olika arrangemang under festivalen. Men det finns fortfarande parkeringsplatser öppna på gångavstånd från stadskärnan.

Parkeringar som kräver tillstånd

Bakom café Ritz och vid västra Storgatan finns parkeringsplatser för personer som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Ta dig hit och hem

De flesta av programpunkterna på Killebom äger rum i eller kring centrala Sölvesborg. Hit tar du dig enkelt med buss, tåg eller bil.

Buss

Du kan åka buss till Killebom från bland annat Hörvik, Hällevik, Nogersund, Mjällby, Bromölla, Olofström, Svängsta och Karlshamn. Här hittar du Blekingetrafikens bussturerlänk till annan webbplats. På bussarna tar de inte emot kontanter. Du kan betala resan med Blekingetrafikens app, ditt resekort eller med ett vanligt bankkort.

Tåg

Både Öresundståget och Pågatågen stannar i Sölvesborg, så om du vill åka från till exempel Kristianstad eller Malmö hittar du tidtabellen genom att söka på aktuellt datum på SJ:s hemsidalänk till annan webbplats. Du måste köpa din biljett innan du går ombord på tåget, och ha med dig giltlig legitimation. Du kan till exempel köpa din biljett i en automat eller via SJs app.

Bil

Du hittar vägbeskrivning till Sölvesborg på Google mapslänk till annan webbplats,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster skriv in den ort du vill köra från.

Hjärtstartare

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. En människa som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp kollapsar och förlorar snabbt medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp måste hon eller han få hjälp så fort som möjligt. Tiden är avgörande för om personen kan räddas till livet och användning av en hjärtstartare är tillsammans med hjärt-lungräddning den viktigaste åtgärden!

Det första du måste göra om du misstänker att någon i din närhet drabbats av ett plötsligt hjärtstopp är att snabbt kalla på hjälp. Ring först och främst 112 för att kalla på ambulans. Du måste också försöka att få hjälp av dina medmänniskor omkring dig och den drabbade.

Den hjälp du som medmänniska enkelt kan ge någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp är hjärt- och lungräddning. Hjärt- och lungräddning innebär att du med rytmiska nedtryckningar av personens bröstkorg (bröstkompressioner) upprätthåller den cirkulation som är nödvändig för kroppen och att du med konstgjord andning syresätter blodet som cirkuleras.

När du larmat 112 och de förstått att det rör sig om ett hjärtstopp kommer du via telefonen att få instruktioner av larmoperatören i hur du utför hjärt- och lungräddning.

Korrekt utförd hjärt- och lungräddning är livsviktigt och av yttersta vikt för den drabbades överlevnad men sällan ensamt tillräckligt för att rädda någon till livet. Det stillastående hjärtat behöver återstartas och för detta behövs en hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare i närheten ökar detta ytterligare chanserna för den drabbade att överleva.

Hitta hjärtstartare

På Hjärtstartarregistret finner du information om vart du hittar närmsta hjärtstartare. Klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att komma till Hjärtstartarregistret.

Karta över festivalen

Använder du en mobil ser du hela kartan större på Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juli 2018
Sidan publicerad av: Hassan Nteifeh

Kontakt

Om Killebom