Sölvesborgs kommun

Fyra Årstiders Park

Blommor i Fyra Årstiders Park foto: Johan Lindqvist

Blommor i Fyra Årstiders Park foto: Johan Lindqvist

”En unik plats kräver en unik design.” Så var tankarna när landskapsarkitekt Kristina Höijer i Sölvesborgs kommun först fick uppdraget att göra om strandparken. Hon ville ha en design som stack ut och kom rätt snart att tänka på Piet Oudolf.

Kristina var väl bekant med Piets tänkande runt växter och trodde att de skulle kunna fungera bra på i den planerade parken. Piet kontaktades och i samband med en konferens på Alnarp i februari 2005 besökte han Sölvesborg för första gången. Han blev omedelbart förtjust i platsen. Den låg perfekt exponerad mot havet och hade enligt honom alla förutsättningar för att bli en vacker promenadpark längs med innerhamnen.

Hösten 2008 påbörjades arbetet med att anlägga parken. Skanska har varit huvudentreprenör och parkavdelningen har utfört allt planteringsarbete.

Fyra Årstiders Park foto: Johan Lindqvist

Fyra Årstiders Park foto: Johan Lindqvist

I Fyra Årstiders Park kan du följa naturens skiftningar över året och detta är ofta ett återkommande tema i Piet Oudolfs anläggningar.

Vinter- vårvinter

Under årets första månader kan man njuta av de tidiga vårlökarna; snödroppar, scilla, krokus och våriris. Blomställningar från föregående år trimmas ner i mars och myllas försiktigt ned i jorden. Marken ska vara mager och gamla växtdelar är den enda näring som på sikt ska tillföras. Förebilden är prärien där torktåliga och starka växter trivs.

Vår

Under våren blommar små botaniska tulpaner och narcisser samtidigt som de första perennerna börjar grönska. Gräsen spirar med sin skira grönska och den tidigaste perennen blommar; den underbara citrongula trädgårdssmörbollen Lemon Queen.

Sommar

I juni är det svala blå tonerna som härskar i rabatterna med enstaka inslag av den makedonisk vädd i stark purpur. Prydnadsgräsen har nått sin fulla höjd- en del som t. ex lampborstgräset har börjat blomma. Om sommaren är varm börjar solhattarna i olika färger att blomma i juli månad tillsammans med den blekrosa höga kransveronikan och hampflockeln i purpur. Gräsens blom ax slår ut i augusti och en del av de försommarblommande perennerna börjar få höstfärger.

Höst

I september oktober kan vi få en släng av indiansommarn eller brittsommarn och prydnadsgräsen får sina sprakande höstfärger och de högsommarblommande perennernas blomställningar har torkat i vackra gyllenbruna och kanelbruna toner. Salvian blommar en andra gång och bolltistlarnas stålblå blomställningar tillsammans med en enstaka röd rudbeckia visar färg. Kvällsbrisen och markbelysningen skapar tillsammans specialeffekter bland de höga gräsens när de sirliga blomställningarna vajar som gracila balletdansöser.

Senhöst- Vinter

I november- december njuter vi av småfåglarnas jakt på frön i torkade blomställningar och enstaka frostnätter kantar blomställningar och vissna blad med rimfrost.

Sådan är årstidernas gång i de Fyra Årstidernas Park.

Växtlistor fyra årstiders park

Botanisk/svensk ordlista
Svensk/botanisk ordlista

Fyra Årstiders Park foto: Johan Lindqvist

Fyra Årstiders Park foto: Johan Lindqvist

Guidning i Parken

Är du intersserad av guidning av parken kontakta parkavdelningen på e-post: parkavdelningen@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Uppleva och göra