Sölvesborgs kommun

Arbete för ungdomar

Bildplatta med texten Feriearbete 2022.

Inför sommaren 2022 kan feriearbete sökas av alla ungdomar födda 2004-2005 och folkbokförda i Sölvesborgs kommun.

Vi erbjuder ungdomar i åldern 17-18 år som är folkbokförda i Sölvesborgs kommun feriearbete under sommaren. Feriearbete är en typ av sommarjobb där du får chans att prova på ett yrke utan att ersätta ordinarie personal. Du får handledning och lön för ditt arbete. Du kan arbeta i kommunal verksamhet eller i en föreningsverksamhet.

Ansökningsperioden stängde den 13 mars 2022

Du som är född år 2004 och 2005 och är folkbokförd i Sölvesborgs kommun kan ansöka om feriearbete i Sölvesborgs kommun sommaren 2022.

Ansökningsperioden stängde den 13 mars 2022. Du kan därmed inte längre ansöka om feriearbete i Sölvesborgs kommun.

Uppdaterad 2022-03-14

Prova på ett yrke under tre sommarveckor

Sölvesborgs kommun erbjuder många olika typer av feriearbeten. Vi försöker alltid att erbjuda ett brett utbud som visar på den mångsidigheten som finns i vår kommun, både i kommunala verksamheter och i föreningslivet. Det ger dig möjligheten att få prova på ett yrke som du är nyfiken på.

Kommunala verksamheter och föreningsliv

Kommunen rymmer många olika verksamhetsområden, exempelvis:

 • Förskola, skola och äldreomsorg – verksamheter där vi värnar om barn, ungdomar och äldre.
 • Praktiska verksamheter såsom vaktmästeri och grönskötsel.
 • Kulturell verksamhet inom bibliotek, konsthall och museum.
 • Verksamheter inom städ- och måltidsservice.
 • Föreningslivet i Sölvesborg är stort och erbjuder bland mycket annat verksamheter inom idrott, hälsa, kultur, historia och besöksnäring.

Vilka platser som erbjuds kan skifta från år till år. Vårt mål är att matcha dina önskemål med rätt arbetsplats i möjligaste mån. Du ersätter ingen annan personal och du får handledning i de arbetsuppgifterna du ska utföra. Du får både erfarenhet och kontakter som du sedan kan utnyttja i ditt framtida arbetssökande.

Vad krävs för att jag ska kunna söka?

Du ska vara född år 2004 eller 2005 och vara folkbokförd i Sölvesborgs kommun.

Är alla som söker garanterade en plats?

Nej, sommaren 2022 finns ett begränsat antal platser. I första hand kommer du som är född 2005 att erbjudas en plats. I andra hand kommer du som är född 2004 och som inte fått ett feriearbete tidigare att erbjudas en plats.

När börjar feriearbetet?

Feriearbetena är uppdelade i tre perioder. Välj den/de perioder som passar dig allra bäst.

Tänk på att:
Du bör kunna arbeta en hel period.
Du får arbeta en period/sommar.
Planerar du att vara ledig eller åka på semester så tänk på att önska en eller flera perioder då du kan tacka JA till en full period.

 • Period 1 – 13/6-1/7 (vecka 24-26)
 • Period 2 – 4/7-22/7 (vecka 27-29)
 • Period 3 – 25/7-12/8 (vecka 30-32)

Hur många timmar arbetar jag?

Under sommaren 2022 kommer arbetstiden att vara 8h/dag, måndag till fredag. När du börjar på morgonen och slutar på eftermiddagen samt har lunchrast bestäms tillsammans med din handledare på arbetsplatsen.

Vad tjänar jag?

Alla feriearbetare tjänar 72:-/timme inklusive semesterersättning.

När får jag besked om ferieplats och period?

I mitten av april kommer du att få besked om du har fått något feriearbete. Beskedet kommer till ”Mina sidor” på Feriebas, där du ansökt. Det är viktigt att du anger en e-postadress som du använder aktivt när du ansöker om feriearbete, och att du skriver ner ditt lösenord så du enkelt kan se om du fått ett erbjudande.

Du behöver tacka JA eller NEJ till din erbjudna plats så snart som möjligt. Om du tackar NEJ till ditt erbjudande kommer vi att erbjuda platsen till annan sökande.

Vi kommer att skicka ett SMS till det mobilnummer du har angett i ansökan när du har ett erbjudande om feriearbete att ta del av.

Erbjudande kommer att skickas ut efter hand som matchningen blir klar. Det betyder att du kan få ett erbjudande före din kompis eller att dina kompisar får ett erbjudande före dig. Kom ihåg att du som är född 2005 kommer att prioriteras ett feriearbete i år, därefter du som är född 2004 och inte fått ett erbjudande om feriearbete tidigare.

När är sista dagen för att skicka in min ansökan?

Vi behöver få in din ansökan senast den 13 mars 2022.
Ansökan håller öppet under perioden 14 februari – 13 mars 2022.

Hur ansöker jag?

Från och med den 14 februari kommer du att kunna ansöka genom en länk på denna sidan.
Observera att länken bara finns tillgänglig under ansökningsperioden 14 februari – 13 mars 2022. Du kommer att få ange dina personuppgifter och skapa dina egna personliga sidor ”Mina sidor”. Här kommer du att kunna göra alla val som vi behöver för att din ansökan ska bli komplett.

Vilka kontaktar jag om jag har fler frågor?

Har du fler frågor kontaktar du oss på Arbetsmarknadsenheten Sölvesborgs kommun, se kontaktuppgifter längre ner på den här sidan.

Tips och råd när du söker sommarjobb

Kommunen erbjuder ett antal feriejobb till ungdomar i Sölvesborg men det är inte det enda sättet att hitta ett jobb under sommaren eller efter gymnasiet. Att ansöka om sitt första jobb är spännande och utmanande. Det kan också vara härligt och lärorikt att skaffa arbetslivserfarenhet, tjäna egna pengar och skapa nya relationer och referenser inför framtiden. Vi vill skicka med några tips och råd på vägen när du söker sommarjobb:

Lägg tid på att skapa ett CV

Ta reda på information om arbetsplatsen som du vill söka jobb på

 • Du behöver kunna sätta ord på varför du vill arbeta på just den arbetsplatsen. Visa nyfikenhet och var intresserad.
 • Ring eller besök arbetsplatsen som du är nyfiken på. Berätta varför du vill arbeta hos just dom i sommar.
 • Var den som själv tar kontakt, be inte en vuxen eller kompis ta kontakt för din räkning.

Fler tips och lediga tjänster på Arbetsförmedlingens platsbank

Ta hjälp av ditt nätverk

 • Ta hjälp av din omgivning, alla du känner eller har kontakt med. Berätta att du vill arbeta i sommar och be dom sprida detta. Ditt nätverk är viktigt och kan vara guld värt när du söker jobb.
 • Sök flera jobb. Begränsa dig inte till endast ett arbete.
 • Ta kontakt med olika företag och organisationer och fråga om behöver sommarjobbare, så hittar du kanske fler arbetsgivare att söka arbete hos.
Relaterade länkar
Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut