Sölvesborgs kommun

Arbete för ungdomar

Ungdomar med cyklar i Sölvesborg. Foto: Serny.

Ungdomar med cyklar i Sölvesborg. Foto: Serny.

Vi erbjuder ungdomar i åldern 17-18 år som är folkbokförda i Sölvesborgs kommun feriearbete under sommaren. Feriearbete är en typ av sommarjobb där du får chans att prova på ett yrke, men inte ersätter ordinarie personal. Du får handledning och en lön för ditt arbete, och kan arbeta i kommunal verksamhet eller i en förening i Sölvesborg.

Feriearbete sommaren 2021

Feriearbete kan 2021 sökas av alla ungdomar som är födda 2004 och 2003 och folkbokförda i Sölvesborgs kommun.

Prova på ett yrke under tre sommarveckor

Som feriearbetare får du chansen och möjligheten att prova på ett yrke som du är nyfiken på. Är du intresserad av att arbeta med människor och tycker om att hjälpa andra? Då kanske du vill arbeta inom äldrevården, på en förskola, eller varför inte på ett sommaröppet fritidshem för skolbarn i åldrarna 6-12 år? Är du praktiskt lagd kanske ett vaktmästarjobb kan vara drömmen för dig, och älskar du att vara utomhus i alla väder och vistas bland växter och natur, ja, då har parkenheten och trädgårdsmästarna en given plats för dig!

Vårt mål är att matcha dina önskemål med rätt arbetsplats i möjligaste mån. Feriearbetet på sommaren ger dig en inblick i hur det är att arbeta inom olika kommunala verksamhetsområden eller i en förening i Sölvesborg. Du ersätter ingen annan personal och du får handledning i de arbetsuppgifterna du ska utföra.

Du får både erfarenhet och kontakter som du sedan kan utnyttja i ditt framtida arbetssökande.

Vad krävs för att jag ska kunna söka?

Du ska vara född 2004 eller 2003 och vara folkbokförd i Sölvesborgs kommun.

Är alla som söker garanterade en plats?

Nej, sommaren 2021 finns ett begränsat antal platser, cirka 100. I första hand kommer du som är född 2004 att erbjudas en plats. I andra hand kommer du som är född 2003 och som inte fått ett feriearbete tidigare att erbjudas en plats.

När börjar feriearbetet?

Feriearbetena är uppdelade i tre perioder. Välj den/de perioder som passar dig allra bäst.

Du måste kunna arbeta en hel period. Du får arbeta en period/sommar.

 • Period 1 – 14/6-2/7 (vecka 24-26)
 • Period 2 – 5/7-23/7 (vecka 27-29)
 • Period 3 – 26/7-13/8 (vecka 30-32)

Hur många timmar arbetar jag?

Under sommaren 2021 kommer arbetstiden att vara antingen 6h/dag eller 8h/dag. Vi undersöker just nu årets arbetstider och återkommer med information så snart detta är klart. När du börjar på morgonen och slutar på eftermiddagen samt har lunchrast bestäms tillsammans med din handledare på arbetsplatsen.

Vad tjänar jag?

Alla feriearbetare tjänar 72:-/timme inklusive semesterersättning.

När får jag besked om ferieplats och period?

I slutet av april kommer du att få besked om du har fått något feriearbete. Detta kommer till ”Mina sidor” på Feriebas, där du ansökt. Det är viktigt att du anger en e-postadress som är aktiv och att du skriver ner ditt lösenord, så du enkelt kan se om du fått ett erbjudande. Du behöver tacka JA eller NEJ till din erbjudna plats så snart som möjligt. Om du tackar NEJ till ditt erbjudande kommer vi att erbjuda platsen till annan sökande.

Vi kommer att skicka ett SMS till det mobilnummer du har angett i ansökan när du har ett erbjudande om feriearbete att ta del av.

Erbjudande kommer att skickas ut efter hand som matchningen blir klar. Det betyder att du kan få ett erbjudande före din kompis eller att dina kompisar får erbjudande före dig. Kom ihåg att du som är född 2004 kommer att prioriteras ett feriearbete i år, därefter du som är född 2003 och inte fått ett erbjudande om feriearbete tidigare.

Lycka till!

När är sista dagen för att skicka in min ansökan?

Vi behöver få in din ansökan senast 7/3.

Hur ansöker jag?

Här hittar du ansökan för feriearbete 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan är öppen från och med den 8 februari.
Du kommer att få ange dina personuppgifter och skapar dina egna personliga sidor ”Mina sidor”. Här kommer du att kunna göra alla val som vi behöver för att din ansökan ska bli komplett.

Vilka kontaktar jag om jag har fler frågor?

Arbetsmarknadsenheten, se kontaktuppgifter längre ner på den här sidan.

Tips och råd när du söker sommarjobb

Kommunen erbjuder ett antal feriejobb till ungdomar i Sölvesborg men det är inte det enda sättet att hitta ett jobb under sommaren eller efter gymnasiet. Att ansöka om sitt första jobb är spännande och utmanande. Det kan också vara härligt och lärorikt att skaffa arbetslivserfarenhet, tjäna egna pengar och skapa nya relationer och referenser inför framtiden.

Vi vill skicka med några tips och råd på vägen när du söker sommarjobb:

 • Lägg tid på att skapa ett CV. Det finns bra mallar som kan hjälpa dig på nätet. Behöver du råd och hjälp så är du välkommen att kontakta Navigatorcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., så hjälper vår coach dig med CV-skrivning.
 • Ta reda på information om arbetsplatsen som du vill söka jobb på. Du behöver kunna sätta ord på varför du vill arbeta på just den arbetsplatsen. Visa nyfikenhet och var intresserad.
 • Ring eller besök arbetsplatsen som du är nyfiken på. Berätta varför du vill arbeta hos just dom i sommar.
 • Var den som själv tar kontakt, be inte en vuxen eller kompis ta kontakt för din räkning.
 • Arbetsförmedlingens Platsbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en bra samlingssida där många arbetsgivare annonserar ut lediga tjänster.
 • Ta hjälp av din omgivning, alla du känner eller har kontakt med. Berätta att du vill arbeta i sommar och be dom sprida detta. Ditt nätverk är viktigt och det är ett vanligt sätt att få kontakt med företag och organisationer som behöver arbetskraft.
 • Sök flera jobb. Begränsa dig inte till endast ett arbete.
 • Utöver ditt nätverk, besök på företag och organisationer så hittar du fler arbeten att söka på
 • Lär dig mer om hur det går till att söka jobb och vad en arbetsgivare söker. Arbetsförmedlingen håller webbinarium på sin hemsida, till exempel ”Sommar och säsongsjobb 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. I podden ”Årets bästa jobbtips från arbetsgivarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” har Arbetsförmedlingen samla de bästa jobbtipsen från sex olika arbetsgivare

Lycka till i ditt jobbsökande!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Näringsliv och arbete